Facebook

Články

Tři hodiny ve Vídni

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Bývalé centrum habsburské monarchie někomu připomíná česká města. Mně z neznámých důvodů připomínalo Stockholm. Na začátku září jsem měl čekat dlouho na letišti Schwechat, tak jsem se rozhodl sjet do centra Vídně na tříhodinovou procházku. Z letiště jezdí do centra města vlaky S-bahn každou půlhodinu. Cesta trvá 30 minut, zpáteční jízdenka stojí 8,80 Euro. Můžete jet také expresním vlakem CAT. V něm však stojí zpáteční lístek 24,50 Euro. Jede po stejné trati, jenom nikde nestaví. Budete v centru za 16 minut.

Ze stanice Wien Mitte vyjdete na pěší zónu a pak kolem hotelu Hilton přes můstek do městského parku Stadtpark. Ten je místními oblíben, skoro všechny lavičky byly zaplněny normálními lidmi. Park je rozdělen do dvou částí tzv. Vídeňskou řekou (Wienfluß). Na konci parku narazíme na pavilon Kursalon, kde se měla původně podávat léčebná minerální voda. Avšak brzy po otevření, v roce 1867, změnil určení. Začali se v něm pořádat koncerty a plesy což přetrvalo dodnes. Nalevo od Kursalonu se nachází zlatá socha socha Johanna Strausse. Soška se velmi líbila skupině Číňanů, kteří se u ní všichni do jednoho nechali vyfotit.

Za parkem mizí pod ulicí Lothringerstraße v podzemí řeka Wienfluß. Po Lothringerstraße dojdete na náměstí Schwanzenbergplatz, po levé straně ještě minete koncertní halu Wiener Konzerthaus. Na náměstí se nachází socha vojevůdce Karla Filipa Schwanzenberga, pak Hochstahlbrunerova fontána, a za ní pomník obětem II. světové války, postavený již v srpnu 1945 rudou armádou. Místními je nazýván ruský pomník a dokonce zde do roku 1955 byl vystaven, podobně jako u nás v Praze na náměstí Kinských, sovětský tank T-34 (u nás byl bohužel vystaven mnohem déle). Z náměstí se vrátíme zpět na křižovatku s Lothringerstraße a pokračujeme dále rovně až na křižovatku s ulicí Kärtner Ring. Mineme Hotel Imperial. Hotel byl postaven v roce 1863 původně jako rezidence vévody Filipa z Würtenbergu. Vévoda jej však v roce 1871 prodal a u příležitosti světové výstavy v roce 1873 byl palác přestavěn na hotel.

Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
 

O kus dál na druhé straně ulice Kärtner Ring se nachází proslulá Vídeňská opera. Když procházíte okolo ní, můžete z oken zaslechnout trénující pěvce a pěvkyně. Okolo opery dojdeme po Augustinestraße až na kulaté náměstí Michaelerplatz, odkud projdeme dómem Habsburského paláce přímo před hrad Hofburg. Počátky císařského sídla Hofburgu sahají až do 13. století. Pravděpodobně ho nechal vystavět český král Přemysl Otakar II.. V průběhu let ale procházel četnými stavebními úpravami. Nyní se skládá ze 16 objektů, z nichž nejvýraznější a nejnovější  je Neue Burg, který pochází z přelomu 19. a 20. století. Naproti hradu, přes ulici Burgring, se nachází náměstí Marie Terezie. Podél něj stojí dvě identické budovy, ta vpravo je Přírodovědné muzeum, ta vlevo Umělecko-historické muzeum.  

Když přejdete zpět ulici Burgring vejdete do dalšího městského parku Volksgarten. Je klidnější než Stadtpark, dá se tu v klidu na lavičce posvačit. Z parku vyjdeme druhou stranou přímo před rakouský parlament. Po jeho levé straně se nachází další park, který je součástí náměstí Rathausplatz. Za ním se nachází vídeňská radnice – Rathaus. Radnice je také poměrně nová byla postavena mezi léty 1872 a 1883. V době mojí návštěvy se před radnicí zrovna nacházel cirkus. Od radnice se vydáte zpět na ulici Univerzitätsring, vyjdete naproti hradnímu divadlu Hofburgtheater. Zahnete doleva okolo Vídeňské univerzity a dojdete na náměstí Schottering. Z Schotteringu už se budeme pozvolna vracet k náměstí Wien Mitte. Dáte se vpravo do ulice Schottengasse. Na konci této ulice uvidíme po levé straně římsko-katolický mužský klášter Schottenstift. Ten zde stojí již od roku 1155, kdy Jindřich II. Rakouský přivedl do Vídně irské katolické mnichy. Mniši sice byli irské národnosti, ale nepřišli přímo z Irska, nýbrž ze skotského kláštera (Schottenstift) v německém Regensburgu. Odtud právě pochází název vídeňského kláštera. Pokračujeme po ulici Freyung Heidenschuß do Bognergasse, ulicí s luxusními obchody jako Louis Vuitton, Prada a další. Odtud se dostaneme na pěší třídu Graben, která nás zavede ke katedrále svatého Štěpána. Katedrála byla vybudována na příkaz vévody Rudolfa IV. Mezi léty 1359-1474. Původně měla mít dvě věže, severní však nebyla nikdy dostavěna. Od katedrály je to již jen 20 minut k nádraží Wien Mitte. Vydáte se po Schllerstraße a Zedlitzgasse ke Stadtparku. Ten si pak držíme po pravé ruce a okolo něj dojdeme k hotelu Hilton, u kterého je vstup do podzemního nádraží.

 


Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014
Vídeň 2014

You have no rights to post comments