Facebook

Články

Tři hodiny v Budapešti

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Neodvažuji se tímto krátkým reportem tvrdit, že Budapešť se dá projít za tři hodiny. Je to takový tip na procházku městem, pokud skončíte někde dřív a chcete si ukrátit čekání na letadlo/vlak/autobus.  Pokud se vám nepodaří někde uschovat kufr nebo batoh, dá se procházka absolvovat i s touto přítěží (myslím malý kufr na kolečkách, s velkým by to bylo namáhavější a delší než tři hodiny). Vycházkový okruh zahájíme v části Pešť, před hlavním vchodem do  Parlamentu na náměstí Kossuth Lajos tér.  Budova se v roce 2013 nacházela částečně v rekonstrukci, takže menší park, který se na náměstí normálně nachází, toho času neexistoval, resp. byl rozrytý bagry.  Okolo pravého křídla parlamentu se dostanete na nábřeží, zatočíte doprava a zamíříte k Margit híd (Markétinu mostu).

 

Budova maďarského Parlamentu (Országház) trochu připomíná palác v anglickém Westminsteru. Byl plně dokončen v roce 1904, avšak inaugurován již v roce 1986. Byl postaven podle návrhu maďarského architekta Imreho Steindla.  Parlament je 268 metrů dlouhý, 123 metrů široký a 96 metrů vysoký.  Uvnitř je 691 místností. Celková vnitřní rozloha, včetně nezastřešených prostor, je 65 tisíc metrů čtverečních. Centrální místnost je ve tvaru šestnáctiúhelníku.  Na budově je rozmístěno celkem 242 soch. Na prohlídku budovy můžete jít pouze s průvodcem.

Margit híd se skládá ze dvou částí, které se spojují na Margaritině ostrově. Je dlouhý 637,5 m a byl dokončen v roce 1876 podle návrhu francouzského architekta Ernesta Gouina. Východní část mostu byla zničena v roce 1944, kdy nešťastnou náhodou vybuchly nálože nastražené německou armádou. Ta měla podminovány všechny mosty v Budapešti  a také je  v lednu 1945 vyhodila do vzduchu, když ustupovala před sověty do čtvrti Buda.  Při explozi části mostu Margit  4.11.1944, zahynulo 600 maďarských civilistů a 40 německých vojáků. Po válce byla potopená ocelová konstrukce mostu vyzvednuta z Dunaje a použita při opravě. V roce 2009-2010 most prošel celkovou rekonstrukcí, kterou již nutně potřeboval.

 

 

 

Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti
Tři hodiny v Budapešti

Přes Markétin most se dostaneme do čtvrti Buda a po schodem z mostu sejdeme vlevo do nábřežní ulice Angelo Rotta. Odtud se dá krásně fotit parlament. V době mojí návštěvy Budapešti v červnu  2013 byly  v Maďarsku povodně , z fotek je patrné, že hladina Dunaje je hodně vysoko (skoro 9 metrů).  Po slabé půlhodině chůze dojdeme k řetězovému Széchenyi mostu.

Széchenyiho most je nejstarší v Budapešti, byl dokončen v roce 1849. Je dlouhý 380 metrů a ve čtvrti Buda na něj navazuje 350 metrů dlouhý tunel, který byl otevřen v roce 1857. Obě stavby byly navrženy anglickým inženýrem Williamem Clarkem.  Na mostě jsou umístěny dvě sochy lvů od sochaře Jánose Marschalkó. V Budapešti se traduje je Marschalkó zapomněl lvům vytesat jazyky. Není to pravda. Nezapomněl.  Jsou ale vidět pouze ze shora, ale to byste museli na sochu vylézt.  Most byl zničen na konci 2. světové války, zůstaly z něj jen pilíře. Znovu byl otevčen 20.11.1949.

Po Széchenyi mostě se dostaneme zpátky do čtvrti Pešť před hotel Sofitel, kde si je možno  vzít nepředražené taxi například na letiště Férihegy (Ference Liszta).  Já platil 3720 forintů, což v červnu 2013 odpovídalo asi 13 EUR. 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments