Facebook

Články

Sněžka na Silvestra

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Dva a půl roku po úspěšném výstupu na Sněžku jsme se rozhodli tento výkon zopakovat poslední den roku 2013. Již po příjezdu do Velké Úpy na Satanovu chatu bylo jasné, že počasí nám přát nebude. Sychravo, plískanice, sněhu by pohledal. V den výletu se ale překvapivě vyjasnilo a my se v sestavě Martin, Alena, Ivan a já vydali k lanovce na Portáškách. V chatě zůstal pouze zásobovací tým ve složení dvou osob, který se z nejrůznějších důvodů rozhodl trávit Silvestra v okolí chatových kamen.

Sám velký Satan zmizel již kolem desáté na sólo tůru přes Sněžku a Luční boudu. Na Portáškách jsme zakoupili lístky na sedačkovou lanovku v ceně 100,- Kč / kus. Lanovka jela pekelně pomalu, protože samozřejmě nevezla žádné lyžaře, pouze pěší turisty, a tak musel vlekař lanovku každou chvíli zastavovat za účelem výstupu a nástupu cestujících. Tudíž jsme se asi půl hodiny z lanovky "kochali" pohledem na zuboženou sjezdovku s posledními zbytky sněhu a rozladěný hlouček lyžařů snažící se na těchto zbytcích jezdit. Sjezdovka tento rok totiž zjevně patřila krtkům, kteří si svah obydleli hustotou pět krtinců na metr čtvereční. Po opuštění lanovky jsme zahájili pěší výstup od chaty Portášky přes Růžohorky k dolní stanici nové lanovky na Sněžku na Růžové hoře. Tam jsme dorazili okolo jedné hodiny odpolední.


Nová lanovka na Sněžku byla otevřena 20.12.2013. Nahradila původní lanovku z roku 1949. Výstavba stála 300 milionů korun, většinu (ale nikde se neuvádí kolik), se podařilo získat z dotací EU. Za hodinu smí lanovka převézt maximálně 250 lidí, i když její kapacita je vyšší. Je to podmínka správy Krkonošského národního parku. Lanovka je nová od italské firmy Leitner, nebyla tedy zakoupena použitá v Rakousku, jak tvrdí zlí jazykové.

A odtud byl hezkého počasí konec. Začalo se zatahovat, mrholit, foukat, mrznout. Nás již, ale nemohlo nic zastavit a zahájili jsme výstup. Naše úsilí nezlomil ani pohled na paní se zlomenou rukou, kterou vedl manžel zpátky ke stanici lanovky. Na cestě byl samý led a čím blíže k vrcholu, tím více ledu. Na cestě, kolem cesty, pod cestou, nad cestou různě klouzalo několik desítek lidí v různých fázích pádu. Dva kilometry nám trvaly skoro hodinu. Pokus o vstup do tepla do poštovny na Sněžce skončil nezdarem, bylo tam narváno jak v bombejské base.

Chvíli jsme bivakovali v závětrné straně budovy a sledovali cvrkot okolo. Lidí tam bylo jak na Václaváku. Jeden borec dokonce přijel na kole. Po svačině jsme zahájili sestup druhou stranou hory. Dolů to nešlo o nic lépe, chvíli jsme se pokoušeli přidržovat řetězů okolo cesty, ale bylo to spíš horší. Radši jsme se s většinou davu jali dusat dolů mezi velkými šutry mimo cestu. Na cestě se ale svěřepě drželo několik polských slečen v kozačkách, které museli mít od desítek pádů úplně modré zadnice. Jedné jsem cestou dolů napočítal 16 pádů na zadek. Pokus o spojení se Satanem nevyšel a tak jsme zavrhli plán jít přes Luční boudu. Vzali jsme to Obřím dolem. Bylo to sice kratší, zato horší cesta. Na to že se pomalu stmívalo, směřovalo nahoru docela dost turistů. Pátravými dotazy se od nás snažili zjistit stav cesty nahoru. Odpovídali jsme jim hezky po satansku zlomyslně, že to už bude jen lepší. Zlomyslnost se nám ovšem nevyplatila, pánbu nás vzápětí potrestal několika pády na zadek. Pozdní oběd ve formě hovězího vývaru s pivem značky Konrád jsme absolvovali v Boudě pod Sněžkou.


Pak jsme již museli nasadit čelovky a vyrazili cestou kolem řeky Úpy do Pece pod Sněžkou. Zde mě zaujal výškový hotel Horizont, který byl zvolen v jední anketě největší architektonickou hrůzou Královéhradeckého kraje. Byl dokončen v polovině 70tých let 20. století, má 19 pater, výšku 50 metrů a kapacitu 300 hostů. Ve třičtvrtě na pět jsme se dostavili zpět na chatu . Zde si již Satan, který dorazil pěšmo běžmo necelou hodinu před námi vychutnával čaj s rumem. Silvestrovský večer mohl začít.    

Místo: Velká Úpa 
Délka: 15 km 
Trasa: Velká Úpa, Portášky, Portášovy Boudy, Růžohorky, Sněžka, Obří důl, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa 
Mapa

Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra

A pro srovnání, dole pár fotek ze září 2011      

Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra
Sněžka na Silvestra