Náhodný článek

Dnes se vydáme na 345. nejvyšší horu v České Republice. Když to napíšu takhle, zní to celkem dost fádně. Když ale napíšu, že se jedná o nejvyšší horu pohoří, na jejímž vrcholu stojí vysílač a

...

Facebook

Nový Zéland

Novozélandský deník

Hodnocení uživatelů:  / 0

AOTEAROA – Země Dlouhého Bílého Mraku – New Zealand 2008

Hlavní město: Wellington (379tis. Obyv.)

Rozloha: 269 km2

Z historie:
cca rok 1300 - Maoři asi před tisíci lety pronikli na dlouhých kánoích na ony dva ostrovy v Jižním Pacifiku, které se dnes nazývají Nový Zéland.
1642 - nizozemský mořeplavec Abel Tasman objevil ostrovní svět, který dosud nebyl vyznačen na žádné mapě světa. Bohužel pochybil, když v domnění pozdravu fanfárou trubače přijal výzvu k boji. A tak Tasman nikdy nevstoupil na pobřeží v zátoce Golden Bay, a poražen odplul.
V roce 1769 k ostrovnímu světu, který upadl téměř v zapomnění připlouvá slavný kapitán James Cook. Ten se vydal z pověření britské koruny na cestu kolem světa na své lodi Endeavour. Cookovy styky s Maory byly mnohem přátelštější. Zmapoval celou zemi a sal zprávy o její fauně i flóře stejně tak jako o obyvatelích. Na ostrovy přivezl ovce, kozy, vepře a slepice a jejich prostřednictvím změnil život ostrovanů a odnaučil je kanibalství. V roce 1893 dává Nový Zéland, jako první na světě volební právo ženám. Bývalá britská kolonie je nyní členem britského společenství (Commonwealth). Hlavou státu je stále ještě britská královna, kterou zastupuje generální guvernér.